Ofte Stillede spørgsmål

Til guitaren

Overvejelser før man starter.

Jeg er begynder, men har en stålstrenget guitar - kan det gå?

Ja, det er gået for andre, så fat bare mod. Du skal bare være forberedt på, at dine fingre bliver mere ømme i starten, end hvad de ville være blevet med nylonstrenge. Lad det ikke stoppe dig, andre har klaret det.

Jeg er x antal år, er det for sent at begynde?

Det er aldrig for sent, jeg kender nogen, der begyndte efter at være blevet halvfjerds, som er blevet dygtige - de har også dagen til at øve sig, men så kan midaldrende personer også begynde. De har så bare problemet med mindre tid, men fat mod uanset hvad.

Kan fysiske skavanker stå i vejen for at spille guitar?

I nogle tilfælde kan de godt, nogle har måttet opgive at spille blæseinstrumenter på grund af for svage lunger, eller hvis de har en lunge- eller luftvejssygdom. Men guitaren er ikke et blæseinstrument, så her er vejrtrækning ikke noget problem, her er det hænderne og fingrene.

Der er eksempler på guitarister, der har overvundet de utroligste handicaps - jazzguitaristen Django Rheinhart havde lamme ring- og lillefinger på sin venstrehånd, men alligevel formåede han at blive mere skrap med sine to fingre end mange andre med fire. Så uanset hvad problemet er med dine hænder - om du mangler et led på en finger, måske ligefrem mangler en finger eller synes du bare din hånd er for lille eller fingrene for tykke - fortvivl ikke, det kan overvindes. Selvfølgelig skal der øves, men det skal der altid selv med optimale hænder og fingre.

Nogle handicaps er selvfølgelig så store, at de ikke kan overvindes, hvis f.eks. den ene arm er lam. Jeg tror næppe nogen med så store handicaps overvejer at starte med guitarspil lige så lidt som en i kørestol vil søge job som portør. Andre "småting" kan overvindes.

Så mangler du en finger, et led eller har bare nogle værre pølsefingre eller små hænder - fat mod og klø¸ på.

Jeg har spillet et andet instrument får - er det en fordel?

Ja, men hvor stor fordelen er, det afhænger af hvilket instrument du har spillet. Du har altid fordelen, at du kender til musikalske begreber, som vil være nye for de begyndere, der har guitaren som første instrument, men det er forskellige muskler og kropsdele, som vi bruger til instrumenterne. Har du spillet et strengeinstrument får, så har du den fordel, at du er vant til at sætte fingrene på strenge - altså, en fysisk fordel. Nogle strengeinstrumenter bruger lignende teknikker til at slå an som guitaren. Det kan være en fordel, så bevægelserne ikke er helt uvante.

Hvornår kan man spille?

Svaret på dette spørgsmål beror i høj grad på, hvor meget du øver. Svaret her forudsætter daglig øvning. Hvis du går til en lektion en gang om ugen, så skal du ikke regne med noget særligt første gang. Først tredje gang kan man regne med, at det begynder at lette. For at videreføre flyvemetaforen, så må første gang sammenlignes med klargøring, anden gang med tilløb på startbanen.

Men guitaren kommer til at lyde tåleligere på et tidligere tidspunkt end mange andre instrumenter, allerede de første to måneder. Strygere og blæsere kæmper flere måneder, i værste fald år, med bare at få en anstændig tone frem.

Vil du være rigtig god, så tager det noget længere tid.

Spørgsmål i forbindelse med start.

Hvad er... ? Hvad kaldes den her?

På billedet nedenfor ser du en oversigt over hvad guitarens dele kaldes.


Hvor ofte skal man øve?

Kort og godt: dagligt!

En god regel er: hellere lidt dagligt end meget en gang om ugen.

For kroppen skal vænne sig til de uvante bevægelser, og lillehjernen skal have det indarbejdet. Går der mange dage uden øvning, så svinder tilvænningen og indarbejdelsen i lillehjernen totalt.

Begynderen anbefales at øve et kvarter dagligt, for det kræver gradvis tilvænning ligesom sportsøvelse. Efterhånden må det sættes gradvist op, alt afhænger naturligvis af, hvor meget fritid du har. Professionelle Øver flere timer dagligt.

Hvorfor er der to strenge, der hedder E?

Det vestlige tonesystem bygger på syv toner, kaldet stamtonerne, C, D, E, F, G, A, H. De er opbygget som en trappeafsats: når man kommer til en etage, begynder det forfra, derfor starter navnene om igen. Derfor har guitaren en tynd E-streng, der ligger tonemæssigt højere end den tykke. Den er to "afsatser" højere, disse afsatser kaldes oktaver i musiksproget.

Hvorfor hedder den H-streng på dansk, men B på engelsk?

I Danmark har vi overtaget den tyske betegnelse for tonerne, der så af en eller anden uransagelig grund kalder den tone for H. De engelsktalende lande bruger det oprindelige angelsaksiske, der kaldte den tone for B - mere logisk, ja, men traditioner er jo stærke.

Hvad betyder bånd?

Bånd er de "striber" på gribebrættet, der angiver hvor fingrene skal sættes. Mange begyndere forveksler det med strenge, når der fortælles, hvor en finger skal sættes. Båndene står lodrette, når du spiller, strengene er dem, der knipses for at få en tone frem.



Spørgsmål vedrørende gengivelsen af musikken.

Er det nødvendigt at lære noder

Mange guitarister klarer sig uden, men det kan give adgang til nogle fordele, f. eks. mulighed for at akkompagnere instrumentalmusik, mulighed for at spille melodier i sangbøger med noder, når du er usikker på melodien. Vil du spille klassisk guitar, så er det en nødvendighed, melder du dig til guitarundervisning i den genre, skal du nok få det lært.

Hvad er et tablatur

Et tablatur er en måde at notere på for guitar og andre strengeinstrumenter med bånd på brættet. Det går tilbage til 1500-tallet, hvor man brugte det til guitarens forløber, lutten. Det har så i dag kommet til ære og værdighed igen især i den rytmiske musik, og det har sine fordele.

Hvad er en akkord?

Ordet akkord er synonymt med samklang, harmoni, en sammensætning af minimum tre toner, der klinger samtidigt. De bruges i vores vestlige musik ofte til at ledsage melodier. Her er især guitaren og keyboardinstrumenter populære som ledsageinstrumenter.

Hvad er becifring?

Becifring er de tegn, der står ovenover sangtekst og noder for at angive den akkord, som spilles. En akkord - en harmoni, samklang - har en af tonerne som grundtone og har navn efter den. Det er så det navn, bogstavet angiver..



Spørgsmål undervejs

Hvad betyder Åbne greb, spanske greb, lukkede greb, flytbare greb og barrégreb?

Der er forvirring omkring nogle akkordbetegnelser, som jeg gerne vil klare op. Akkord og greb er synonyme betegnelser på guitaren, de betyder det samme.

  • Åbne eller spanske greb.

Åbne akkorder ér betegnelsen for de akkorder, som har løse strenge. Det er dem, som de fleste starter med at lære og fortsætter med at bruge til folke- og visesang og lignende genrer. Disse akkorder kan kun tages i en position, for de løse strenge følger ikke med og hæver tonen tilsvarende, hvis man flytter de andre fingre op og ned. Denne type akkorder kaldes også spanske akkorder. Nogen kalder dem Frelsens Hær-greb, men så er vi ovre i slang.

  • Barrégreb

Barrégreb er, når man lægger en finger - ofte pegefingeren - hen over mere end en streng. Der skelnes mellem halvbarré og helbarré. Halvbarré er, når fingeren lægges over nogle af guitarens strenge, det kan være fra 2 til 5 strenge. Disse halvbarré-akkorder kan godt have løse strenge, derfor er de ikke altid flytbare. Med løse strenge hører de også til de såkaldte spanske eller Åbne akkorder.

Helbarre er når pegefingeren lægges hen over alle seks strenge og derved hæver guitarens stemning til et vist leje, alt efter hvilket bånd den lægges på. Det er disse greb, som i daglig tale blandt guitarister kaldes barrégreb, og de er kendetegnet ved, at de ikke har løse strenge og derfor kan flyttes op og ned på gribebrættet.

De anvendes især blandt rockguitarister og når der ledsages diverse former for dansemusik, men også i andre genrer sammen med de Åbne akkorder for at fylde akkordforrådet ud med de akkorder, som slet ikke kan lade sig gøre som Åbne akkorder. De er fysisk hårde at tage i starten.

  • Lukkede akkorder eller flytbare akkorder

Lukkede akkorder eller flytbare akkorder er akkorder uden løse strenge, som derfor kan flyttes op og ned på gribebrættet.

Her skal der skelnes: barrégreb (forstået som helbarré.) hører til den kategori, men det er ikke alle flytbare akkorder, der er barréakkorder. Der findes akkorder, som ikke bruger helbarré., men som er uden løse strenge. De kan så godt indeholde halvbarré.

Blandt jazzguitarister bruges der meget sådanne akkorder, ofte med bare fire strenge. Brug af lukkede akkorder - barré eller ej - kræver, at man kan regne ud hvilken position man skal tage dem i, når det skal være det ene eller det andet.

Er musikteoretisk viden nødvendig?

Man kan sagtens starte uden at have nogen vide om musikteori. Hvis man vil forstå bedre hvad man gør, så kræver det lidt musikteoretiske forklaringer. Når man er kommet langt er der et punkt, hvor det begynder at blive nødvendigt,

Skal alle strengene skiftes på en gang?

Kort og godt: ja. Hvis uheldet er ude og en streng ryger midt i en lektion, øvesession eller en optræden, så skal du naturligvis kun skifte den ene streng, ellers vil der jo gå for meget tid. Det er så undtagelsen, ikke reglen.

Til ukulelen

Overvejelser før man starter.

Jeg er x antal År, er det for sent at begynde?

Det er aldrig for sent, jeg kender nogen, der begyndte efter at være blevet halvfjerds, som er blevet dygtige - de har også dagen til at øve sig, men så kan midaldrende personer også begynde. De har så bare problemet med mindre tid, men fat mod uanset hvad.

Kan fysiske skavanker stå i vejen for at spille ukulele?

I nogle tilfælde kan de godt, nogle har måttet opgive at spille blæseinstrumenter på grund af for svage lunger, eller hvis de har en lunge- eller luftvejssygdom. Men ukulelen er ikke et blæseinstrument, så her er vejrtrækning ikke noget problem, her er det hænderne og fingrene.

Der er eksempler på guitarister, der har overvundet de utroligste handicaps - jazzguitaristen Django Rheinhart havde lamme ring- og lillefinger på sin venstrehånd, men alligevel formåede han at blive mere skrap med sine to fingre end mange andre med fire. Så uanset hvad problemet er med dine hænder - om du mangler et led på en finger, måske ligefrem mangler en finger eller synes du bare din hånd er for lille eller fingrene for tykke - fortvivl ikke, det kan overvindes. Selvfølgelig skal der øves, men det skal der altid selv med optimale hænder og fingre.

Nogle handicaps er selvfølgelig så store, at de ikke kan overvindes, hvis f.eks. den ene arm er lam. Jeg tror næppe nogen med så store handicaps overvejer at starte med ukulelespil lige så lidt som en i kørestol vil søge job som portør. Andre "småting" kan overvindes.

Så mangler du en finger, et led eller har bare nogle værre pølsefingre eller små hænder - fat mod og klø¸ på.

Jeg har spillet et andet instrument får - er det en fordel?

Ja, men hvor stor fordelen er, det afhænger af hvilket instrument du har spillet. Du har altid fordelen, at du kender til musikalske begreber, som vil være nye for de begyndere, der har ukulelen som første instrument, men det er forskellige muskler og kropsdele, som vi bruger til instrumenterne. Har du spillet et strengeinstrument får, så har du den fordel, at du er vant til at sætte fingrene på strenge - altså, en fysisk fordel. Nogle strengeinstrumenter bruger lignende teknikker til at slå an som ukulelen. Det kan være en fordel, så bevægelserne ikke er helt uvante.

Hvornår kan man spille?

Svaret på dette spørgsmål beror i høj grad på, hvor meget du øver. Svaret her forudsætter daglig øvning. Hvis du går til en lektion en gang om ugen, så skal du ikke regne med noget særligt første gang. Først tredje gang kan man regne med, at det begynder at lette. For at videreføre flyvemetaforen, så må første gang sammenlignes med klargøring, anden gang med tilløb på startbanen.

Men ukuleen kommer til at lyde tåleligere på et tidligere tidspunkt end mange andre instrumenter, allerede de første to måneder. Strygere og blæsere kæmper flere måneder, i værste fald år, med bare at få en anstændig tone frem.

Vil du være rigtig god, så tager det noget længere tid.


Spørgsmål i forbindelse med start.

Hvad er... ? Hvad kaldes den her?

På nedenstående tegning kan du se en oversigt over hvad de forskellige dele af ukulelen kaldes.

Hvor ofte skal man øve?

Kort og godt: dagligt!

En god regel er: hellere lidt dagligt end meget en gang om ugen.

For kroppen skal vænne sig til de uvante bevægelser, og lillehjernen skal have det indarbejdet. Går der mange dage uden øvning, så svinder tilvænningen og indarbejdelsen i lillehjernen totalt.

Begynderen anbefales at øve et kvarter dagligt, for det kræver gradvis tilvænning ligesom sportsøvelse. Efterhånden må det sættes gradvist op, alt afhænger naturligvis af, hvor meget fritid du har. Professionelle Øver flere timer dagligt.

Hvorfor er der to strenge, der hedder E?

Det vestlige tonesystem bygger på syv toner, kaldet stamtonerne, C, D, E, F, G, A, H. De er opbygget som en trappeafsats: når man kommer til en etage, begynder det forfra, derfor starter navnene om igen. Derfor har guitaren en tynd E-streng, der ligger tonemæssigt højere end den tykke. Den er to "afsatser" højere, disse afsatser kaldes oktaver i musiksproget.

Hvorfor hedder den H-streng på dansk, men B på engelsk?

I Danmark har vi overtaget den tyske betegnelse for tonerne, der så af en eller anden uransagelig grund kalder den tone for H. De engelsktalende lande bruger det oprindelige angelsaksiske, der kaldte den tone for B - mere logisk, ja, men traditioner er jo stærke.

Hvad betyder bånd?

Bånd er de "striber" på gribebrættet, der angiver hvor fingrene skal sættes. Mange begyndere forveksler det med strenge, når der fortælles, hvor en finger skal sættes. Båndene står lodrette, når du spiller, strengene er dem, der knipses for at få en tone frem.

Spørgsmål vedrørende gengivelsen af musikken.

Er det nødvendigt at lære noder

Mange ukulelespillere klarer sig uden, men det kan give adgang til nogle fordele, f. eks. mulighed for at akkompagnere instrumentalmusik, mulighed for at spille melodier i sangbøger med noder, når du er usikker på melodien.

Hvad er et tablatur?

Et tablatur er en måde at notere på for guitar og andre strengeinstrumenter med bånd på brættet. Det går tilbage til 1500-tallet, hvor man brugte det til guitarens forløber, lutten. Det har så i dag kommet til ære og værdighed igen især i den rytmiske musik, og det har sine fordele.

Hvad er en akkord?

Ordet akkord er synonymt med samklang, harmoni, en sammensætning af minimum tre toner, der klinger samtidigt. De bruges i vores vestlige musik ofte til at ledsage melodier. Her er især guitaren og keyboardinstrumenter populære som ledsageinstrumenter.

Hvad er becifring?

Becifring er de tegn, der står ovenover sangtekst og noder for at angive den akkord, som spilles. En akkord - en harmoni, samklang - har en af tonerne som grundtone og har navn efter den. Det er så det navn, bogstavet angiver.

Spørgsmål undervejs

Hvad betyder Åbne greb, spanske greb, lukkede greb, flytbare greb og barrégreb?Der er forvirring omkring nogle akkordbetegnelser, som jeg gerne vil klare op. Akkord og greb er synonyme betegnelser på guitaren, de betyder det samme.

1. Åbne greb.

Åbne akkorder ér betegnelsen for de akkorder, som har løse strenge. Det er dem, som de fleste starter med at lære og fortsætter med at bruge til folke- og visesang og lignende genrer. Disse akkorder kan kun tages i en position, for de løse strenge følger ikke med og hæver tonen tilsvarende, hvis man flytter de andre fingre op og ned.

2. Barrégreb

Barrégreb er, når man lægger en finger - ofte pegefingeren - hen over mere end en streng. Der skelnes mellem halvbarré og helbarré. Halvbarré er, når fingeren lægges over nogle af ukulelens strenge, det kan være fra 2 til 3 strenge. Disse halvbarré-akkorder kan godt have løse strenge, derfor er de ikke altid flytbare. Med løse strenge hører de også til de såkaldte åbne akkorder.

Helbarré er når pegefingeren lægges hen over alle fire strenge og derved hæver guitarens stemning til et vist leje, alt efter hvilket bånd den lægges på. Det er disse greb, som i daglig tale blandt ukulelespillere kaldes barrégreb, og de er kendetegnet ved, at de ikke har løse strenge og derfor kan flyttes op og ned på gribebrættet.

De er fysisk hårde at tage i starten ,

3. Lukkede akkorder eller flytbare akkorder

Lukkede akkorder eller flytbare akkorder er akkorder uden løse strenge, som derfor kan flyttes op og ned på gribebrættet.

Her skal der skelnes: barrégreb (forstået som helbarré.) hører til den kategori, men det er ikke alle flytbare akkorder, der er barréakkorder. Der findes akkorder, som ikke bruger helbarré., men som er uden løse strenge. De kan så godt indeholde halvbarré. Brug af lukkede akkorder - barré eller ej - kræver, at man kan regne ud hvilken position man skal tage dem i, når det skal være det ene eller det andet.

Er musikteoretisk viden nødvendig?

Man kan sagtens starte uden at have nogen vide om musikteori. Hvis man vil forstå bedre hvad man gør, så kræver det lidt musikteoretiske forklaringer. Når man er kommet langt er der et punkt, hvor det begynder at blive nødvendigt,

Skal alle strengene skiftes på en gang?

Kort og godt: ja. Hvis uheldet er ude og en streng ryger midt i en lektion, øvesession eller en optræden, så skal du naturligvis kun skifte den ene streng, ellers vil der jo gå for meget tid. Det er så undtagelsen, ikke reglen.